Zakład Technologii Zbóż

Kierownik: prof. dr hab. Alicja Ceglińska

Tel. (22) 59 37 540

Fax. (22) 59 37 539

e-mail: alicja_ceglinska@sggw.pl

Pracownicy zakładu

Oferta dla praktyki

  • Konsultacje dotyczące technologii przemysłu zbożowo-młynarskiego i piekarskiego oraz metod badania jakości surowców i produktów zbożowych.
  • Opracowanie receptur nowych produktów piekarsko-ciastkarskich.
  • Analizy fizyko-chemiczne surowców zbożowych i ich przetworów:
    • oznaczanie cech fizycznych ziarna zbóż (masa 1000 ziaren, gęstość w stanie usypowym, celność, wyrównanie, szklistość, twardość)
    • oznaczanie składu chemicznego surowców i produktów zbożowych (zawartość: białka ogółem, tłuszczu, popiołu)
    • ocena ilości i jakości glutenu w systemie Indeks Gluten, ocena aktywności enzymów amylolitycznych metodą HagbergaPertena, przemiały laboratoryjne (młyn Bühler, Quadrumat Senior i Junior)
    • ocena cech reologicznych ciasta (farinograf, ekstensograf firmy Brabender, alweograf firmy Chopin)
    • ocena właściwości fermentacyjnych ciasta (fermentograf SJA)
    • próbne wypieki laboratoryjne oraz ocena jakości pieczywa (objętość pieczywa, tekstura miękiszu – analizator tekstury TA.XTi)

Badania

  • Ocena wartości technologicznej różnych rodzajów zbóż (pszenica, pszenżyto, żyto).
  • Wpływ różnych zabiegów agrotechnicznych na wartość technologiczną zbóż (pszenica, pszenżyto, żyto).
  • Wykorzystanie zbóż niechlebowych w piekarstwie i ciastkarstwie.
  • Wykorzystanie ziarna zbóż z upraw ekologicznych do produkcji pieczywa i makaronów.
  • Wpływ dodatków naturalnych na jakość pieczywa i wyrobów ciastkarskich.
  • Wpływ dodatków naturalnych na spowolnienie procesu czerstwienia pieczywa pszennego.
  • Zastosowanie metody odroczonego wypieku do modyfikacji technologii produkcji pieczywa.

Dydaktyka

  • Propedeutyka zakładów przemysłu spożywczego
  • Ogólna Technologia Żywności
  • Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczego
  • Technologia zbóż
  • Podstawy technologii gastronomicznej
  • Współczesne technologie
  • Surowce pochodzenia roślinnego
  • Przetwórstwo surowców roślinnych
  • Ocena jakości produktu i logistyka
  • Projektowanie produktu
  • Towaroznawstwo produktów rolnictwa – pochodzenia roślinnego
  • Technologia i higiena żywności pochodzenia roślinnego