Zakład Chemii Organicznej i Chemii Żywności

Kierownik: dr hab. Ewa Ostrowska-Ligęza

Tel. (22) 59 37 606

Fax. (22) 59 37 635

e-mail:zcorg@sggw.pl

Pracownicy zakładu

Oferta dla praktyki

  • Ćwiczenia z modelowania molekularnego dla biocząsteczek.
  • Widma IR i UV – rejestracja doświadczalna i obliczenia teoretyczne.
  • Synteza organiczna.
  • Optymalizacja procesów oczyszczania ścieków, opracowanie sposobów zagospodarowania odpadów przemysłowych (dotyczy przemysłu spożywczego).
  • Konsultacje i badania analityczne (w tym spektroskopowe, kalorymetryczne, chromatograficzne oraz analiza klasyczna) w zakresie chemii żywności.

Badania

  • Reakcje przeniesienia protonu w biocząsteczkach i ich związkach modelowych.
  • Badania spektroskopowe i obliczenia teoretyczne.
  • Synteza organiczna; synteza związków biologicznie czynnych i ciekłokrystalicznych.
  • Biotransformacje z udziałem drożdży: synteza związków zapachowych, detergentów i przeciwutleniaczy.
  • Badania nad efektywnym wykorzystaniem  biomasy drożdży jako katalizatorów reakcji chemicznych.
  • Badania nad właściwościami fizykochemicznymi tłuszczów roślinnych i zwierzęcych.
  • Modyfikacje tłuszczów naturalnych.
  • Wpływ promieniowania mikrofalowego na właściwości tłuszczów.
  • Badania procesów fermentacyjnych i oksydacyjnych.
  • Synteza i badanie właściwości przeciwbakteryjnych i dezynfekcyjnych nowych substancji organicznych i kompleksów metaloorganicznych.
  • Badania spektroskopowe (UV, IR) związków chemicznych występujących w żywności.
  • Badania kalorymetryczne, chromatografia gazowa.

Dydaktyka

  • Chemia ogólna
  • Chemia organiczna
  • Chemia analityczna
  • Chemia fizyczna
  • Chemia żywności