Oferta dla praktyki
- Ćwiczenia z modelowania molekularnego dla biocząsteczek.
- Widma IR i UV – rejestracja doświadczalna i obliczenia teoretyczne.
- Synteza organiczna.
- Optymalizacja procesów oczyszczania ścieków, opracowanie sposobów zagospodarowania odpadów przemysłowych (dotyczy przemysłu spożywczego).
- Konsultacje i badania analityczne (w tym spektroskopowe, kalorymetryczne, chromatograficzne oraz analiza klasyczna) w zakresie chemii żywności.
Badania
- Reakcje przeniesienia protonu w biocząsteczkach i ich związkach modelowych.
- Badania spektroskopowe i obliczenia teoretyczne.
- Synteza organiczna; synteza związków biologicznie czynnych i ciekłokrystalicznych.
- Biotransformacje z udziałem drożdży: synteza związków zapachowych, detergentów i przeciwutleniaczy.
- Badania nad efektywnym wykorzystaniem biomasy drożdży jako katalizatorów reakcji chemicznych.
- Badania nad właściwościami fizykochemicznymi tłuszczów roślinnych i zwierzęcych.
- Modyfikacje tłuszczów naturalnych.
- Wpływ promieniowania mikrofalowego na właściwości tłuszczów.
- Badania procesów fermentacyjnych i oksydacyjnych.
- Synteza i badanie właściwości przeciwbakteryjnych i dezynfekcyjnych nowych substancji organicznych i kompleksów metaloorganicznych.
- Badania spektroskopowe (UV, IR) związków chemicznych występujących w żywności.
- Badania kalorymetryczne, chromatografia gazowa.
Dydaktyka
- Chemia ogólna
- Chemia organiczna
- Chemia analityczna
- Chemia fizyczna
- Chemia żywności